Oaza w szpitalu „Zdroje”

16.12.2022, Szczecin. Prawobrzeże - dwutygodnik informacyjno-reklamowy

Praktycznie i pomysłowo.

Szpitalne patio w „Zdrojach” przeszło piękną, zieloną metamorfozę. To efekt zakończonego właśnie pierwszego etapu Projektu Oaza, realizowanego przez uczniów i ich opiekunów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Szczecinie. W wyniku kilkumiesięcznych działań przestrzeń wewnętrznego dziedzińca pawilonów pediatrycznych nabrała nowego, przytulnego wyrazu, a to zaledwie preludium do tego, czego będzie tu można doświadczać wraz z nadejściem wiosny.

 

Projekt Oaza realizowany był przez młodzież z III klasy ZSCKR, kształcącą się w zawodzie technik architektury krajobrazu i technik ogrodnictwa, w ramach działań szkolnego koła wolontariatu uczniowskiego. Pomysł stworzenia na szpitalnym patiu urokliwej i pozytywnie nastrajającej przestrzeni narodził się pod koniec ubiegłego roku szkolnego.

 

„Wsłuchując się w potrzeby pacjentów postanowiliśmy z uczniami stworzyć cieszącą oko i duszę przestrzeń, jaką na co dzień obserwują ze szpitalnych okien. Naszym zamysłem było wykreowanie przyjaznej i atrakcyjnej oazy zieleni, sprzyjającej relaksowi i dającej wytchnienie - stąd nazwa tego przedsięwzięcia Projekt Oaza.” - mówi Joanna Sylwestrzak, nauczycielka z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego, koordynatorka projektu.

 

Grudniowe zakończenie pierwszego etapu projektu jest zwieńczeniem wielomiesięcznych działań. Faza przygotowawcza realizowana była przed wakacjami i obejmowała przeprowadzenie przez uczniów inwentaryzacji terenu oraz jego analizę przestrzenną pod kątem możliwości i ograniczeń wynikających ze specyfiki tego miejsca.  Istotnym wyzwaniem były trudne warunki siedliskowe wynikające z bardzo dużego nasłonecznienia, pełnego odgrodzenia terenu bryłami pawilonów szpitalnych, a także brak systemu nawodnień. We wrześniu uczniowie-wolontariusze przystąpili do projektowania nowej przestrzeni zieleni.

 

„Poszukiwaliśmy przyjaznych dzieciom roślin, które zapachem i kolorem będą dawały ukojenie oraz ożywią to miejsce. Jednocześnie zależało nam, by zieleń dawała cień, którego tak bardzo w tym słonecznym miejscu brakuje.” - wyjaśnia Joanna Sylwestrzak z ZSCKR. 

 

Finalnie w grudniu, dzięki pozyskaniu sponsorów, udało się przenieść opracowane przez młodych wolontariuszy założenia i plany nasadzeń  z papieru w teren. Kilka dni ciężkiej pracy  uczniów i opiekunów zaowocowały przepiękną metamorfozą szpitalnego patia. Utworzono przyjazne pacjentom miejsce, z dającą cień, kolory i zapachy zielenią. Wykonano nasadzenia drzew, motylich krzewów, kwitnących bylin, a wszystko to przeplecione zostało czarownymi trawami ozdobnymi. W tym wyjątkowym okresie nie mogło zabraknąć też świątecznego akcentu - w centralnym punkcie dziedzińca posadzona została piękna jodła koreańska.

 

„Połączyliśmy siły i wykreowaliśmy na nowo przestrzeń, która będzie zachęcała chorych do częstszego jej odwiedzania. Liczymy, że już teraz pacjentów i pracowników cieszy widok ciekawie zaaranżowanej zieleni, która w pełnej krasie zachwyci wiosną.” - dodaje pomysłodawczyni i koordynatorka projektu.

 

Galeria zdjęć

Skomentuj

Znamy Twoje IP (3.93.74.25). Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.