Skwer jak się patrzy

13.10.2015, Szczecin. Prawobrzeże - dwutygodnik informacyjno-reklamowy

Zakończyła się budowa skweru przed dworcem w Zdrojach.

Po miesiącu intensywnych prac budowlanych, mieszkańcy mogą już korzystać z ładnego osiedlowego zakątka. Pomni zarośniętego chwastami i wysokimi trawami placu, teraz aż miło zaprosić by sprawdzili na ile ich oczekiwania spełniła miejscowa rada osiedla, która wskazała ten teren do zagospodarowania w ramach przynawanych funduszy na drobne osiedlowe inwestycje.
 
Inwestycja nie miała szczęścia i trzeba było aż trzy lata czekać by w ogóle móc ją zacząć. Najpierw na przeszkodzie stanęły względy prawne, bo okazło się, że nie cały teren stanowi własność gminy. Na niewielkich przestrzeniach gospodarzyło PKP, Skarb Państwa i wreszcie Gmina Szczecin. Gdy już udało się pozamieniać grunty i uregulować kwestie parwne, ktoś zaczął na własną rękę budowę placu postojowego. Później przyszła kolej na remont podziemnych instalacji przebiegajacych pod placem. Gdy już wreszcie wszyscy zrobili swoje, do prac budowalnych mogła przystąpić RO Zdroje, która poprzez ZUK zleciła te roboty firmie budowlanej.
 
Dziś efekt jest naprawdę wspaniały. Szerokie, mozajkowo wyłożone aleje, miejsca do odpoczynku na ławeczkach, a przede wszystkim miejsce do jazdy przez dzieci na wrotkach czy rowerkach, aż zachęcają by tu na chwilę się zatrzymać. Niegdyś zaniedbany plac przed dworcem stał się dziś ładnym, zagospodarowanym i zadbanym zakątkiem Zdrojów. Wszystko dzięki uporowi w staraniach miejscowej rady osiedla. Słowa naszego uznania.©
 
EL

Galeria zdjęć

Skomentuj

Znamy Twoje IP (3.236.231.61). Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.

Facebook