Parking później

02.02.2015, Szczecin. Prawobrzeże - dwutygodnik informacyjno-reklamowy

Od kilku lat trwają starania Rady Osiedla Podjuchy o zagospodarowanie niewielkiego placu pomiędzy targowiskiem a Biedronką.

Jak zapewne nasi czytelnicy pamiętają, w ubiegłym roku pisaliśmy o zakończeniu budowy nowego chodnika wzdłuż ulicy Metalowej w Podjuchach. Zaraz po zakończeniu tego zadania, miała się rozpocząć budowa placu postojowo – parkingowego na działce łącznikowej pomiędzy pawilonem Biedronka a targowiskiem. Niestety, skończyło się na zapowiedzi, choć wszystko było gotowe łącznie z pieniędzmi.
 
– Powodem opóźnienia i przełożenia prac na ten rok było „odkrycie” rury z gazem przebiegającej pod ziemią, dokładnie w miejscu lokalizacji placu postojowego – mówi Teresa Szymnik przewodnicząca RO Podjuchy. Zmusiło to wydziały magistratu odpowiedzialne za realizację zadania do ponownego skonsultowania sprawy z projektantem i podjęcia odpowiednich uzgodnień z gazownią. – Jest zgoda Zakładu Gazowniczego, ale trzeba przeprojektować i na nowo przygotować dokumentację –  dodaje przewodnicząca Teresa Szymnik. Kosztorys opiewa na kwotę 130 tysięcy złotych i są to pieniądze w części pozostałe z ubiegłego roku z tytułu realizacji małych inwestycji osiedlowych. Rada ma wręcz pewność, że w tym roku plac wreszcie zostanie uporządkowany.
 
Ma to diametralne znaczenie, gdyz Targowisko Podjuchy w tym zapowiedziało modernizację całego targowiska i nowy plac postojowy z pewnością przyda temu miejscu estetyki, a przede wszystkim zlikwiduje błocko. Koła samochodów i przechodnie po każdym nawet najmniejszym deszczu, tworzą tu rozległe połacie błota, które zniknie po utwardzeniu placu. Tym samym nieco później niż zapowiadano, ale powstaną miejsca postojowe.
 
EL

Galeria zdjęć

Skomentuj

Znamy Twoje IP (18.210.12.229). Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.

Facebook