Łącznik wygenerował koszty

13.02.2016, Szczecin. Prawobrzeże - dwutygodnik informacyjno-reklamowy

Mieszkańcy osiedla Słonecznego już korzystają z ulepszonego łącznika, ale to nie koniec robót.

Chodzi o pieszo-jezdnię pomiędzy ulicą Kostki Napierskiego, a ulicą Lucjana Rydla. Tu na zapleczu popularnego żółtka jest łącznik, który ułatwia i skraca komunikację pomiędzy dwiema częściami osiedla. Radni z Rady Osiedla Słoneczne kontynuują starania, by dokończyć rozpoczętą inwestycję. Mimo braku środków finansowych, w porozumieniu z miastem udało się podjąć dwie inicjatywy, które będą sfinansowane ze środków przyznawanych radom osiedli na drobne inwestycje. – Nowa kadencja rady rozpoczęła się praktycznie w połowie roku gdy ustępująca rada musiała już podjąć decyzje dotyczące podziału przyznanych wcześniej środków, czyli przejęliśmy stan zastany bez możliwości zmiany rozdzielonych środków – mówi Marek Chabior przewodniczący RO Słoneczne.
Okazało się, że remont łącznika pieszego pomiędzy ulicą Rydla a ulicą Kostki Napierskiego będzie znacznie droższy niż zakładano. – Koszty podniosła konieczność przełożenia kanalizacji i to podrożyło inwestycję do tego stopnia, że z zakładanych oszczędności wyszły nici, a trzeba było jeszcze sporo dołożyć – mówi przewodniczący Marek Chabior. – Rada Osiedla planowała, że z zaoszczędzonych kwot (łącznik miał kosztować mniej) miała być wykonana renowacja chodnika na ulicy Kostki Napierskiego. Niewiele brakowało, by z planów nic nie wyszło, jednak dzięki zrozumieniu jakie wykazał magistrat, znalazły się pieniądze na dokończenie renowacji łącznika, a w dodatku miasto już załatało część dziur na Kostki Napierskiego i będzie remontować dalej – dodaje  przewodniczący. Ważne, że remont łącznika pozwoli na łatwe przechodzenie pomiędzy ulicami i korzystanie przez matki z wózkami dziecięcymi.
To pozwoliło Radzie Osiedla Słoneczne przemodelować nieco budżet i z otrzymanych na ten rok 160 tysięcy złotych, część skierowano na inwestycje służące rekreacji. – Rada postanowiła, by na terenie Centrum Kształcenia Sportowego pobudować drugą siłownię na świeżym powietrzu – mówi Marek Chabior. Jedna z siłowni istnieje przy Rubinowym Stawie, ale mówiąc szczerze nie cieszy się popularnością. Być może mnogość okolicznych okien wieżowców powoduje pewien dyskomfort i skrępowanie przy wykonywaniu ćwiczeń. By to wyeliminować sądzimy, że ludzie chętnie poćwiczą na terenie CKS w oczekiwaniu na dzieci, które mają różne zajęcia sportowe. Tu nikt nie powinien się krępować, bo otoczenie obiektów sportowych predysponuje wręcz do ćwiczeń na powietrzu. Będzie to kolejna inwestycja służąca rekreacji na tym dużym osiedlu. A to nie koniec, bo rada zapowiada imprezy i festyny rekreacyjne.
 
EL

Galeria zdjęć

Skomentuj

Znamy Twoje IP (34.236.38.146). Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.

Facebook