Fotowoltaika i docieplenie

14.03.2020, Szczecin. Prawobrzeże - dwutygodnik informacyjno-reklamowy

Okoliczni mieszkańcy i przechodnie z zaciekawieniem obserwuą teren Przedszkola Publicznego przy ulicy Kostki Napierskiego.

Od kilku tygodni trwają prace związane z dociepleniem i remontem elewacj Przedszkola Publicznego nr 9 przy ulicy Kostki Napierskiego. Wymiana instalacji ogrzewania, zimnej i ciepłej wody, docieplenie ścian – to część prac, które są aktualnie wykonywane w ramach termomodernizacji budynku przedszkola publicznego nr 9. Placówka ma już zmodernizowany dach jak również zainstalowane panele fotowoltaiczne. Remont dachu i montaż paneli fotowoltaicznych odbył się w ubiegłym roku. Docieplone zostały stropodachy, kompleksowy remont przeszło pokrycie dachowe, wymienione zostały rynny i rury spustowe oraz instalacja odgromowa. Zadanie to zostało zrealizowane w ramach Modernizacji energetycznej budynków użyteczności publicznej Gminy Miasto Szczecin –współfinansowanej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020. Koszt prac to 570.000,00 zł brutto. Modernizacja dachu pozwoliła rozpocząć kolejny etap prac przy placówce.

Na dachu zamontowana została instalacja fotowoltaiczna o łącznej mocy 39,35 kWp. Koszt prac to 310 000,00zł brutto. Zakup i montaż paneli został zrealizowany w ramach programu pn.: Rozwój i zwiększenie wykorzystania energii słonecznej w miejskich jednostkach organizacyjnych w Szczecinie – etap II w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020. Aktualnie w placówce realizowane są roboty związane z pełną termomodernizacją budynku. Obejmują one całkowitą wymianę instalacji ogrzewania, zimnej i ciepłej wody. Woda będzie mogła być ogrzewana m.in. dzięki zainstalowanej instalacji fotowoltaicznej. W ramach inwestycji wybudowany zostanie nowy wysokosprawny węzeł ciepła. Pracami objęta będzie również stolarka okienna i drzwiowa. Roboty budowlane obejmą także ściany zewnętrzne i ściany w gruncie, które zostaną docieplone. W ramach robót dodatkowych wyremontowane zostaną schody, wejścia do budynku, nawierzchnie, udrożniona zostanie kanalizacja deszczowa. Do budynku zapewniony zostanie również dostęp dla osób niepełnosprawnych. Prace zakończą się jesienią tego roku. Ich koszt to prawie cztery milony zł. Będzie cieplej, ekonomiczniej i bardziej funkcjonalnie.

 

EL

 

 

 

Galeria zdjęć

Skomentuj

Znamy Twoje IP (3.235.45.196). Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.

Facebook